Väl beskyddade reserver

Säkerhet handlar inte bara om hur säkra vi är när vi går på gatorna eller hur snabbt en larmpatrull kan komma till vårt hem vid ett inbrott. Det är inte bara valet i vilket larmbolag man ska välja eller vilken försäkring som ska täcka kostnaderna för det som blivit stulet. Det är inte heller bara självförsvaret när det kommer till överfall på gator. Ibland handlar säkerheten om hur man kan göra ett ställe så säkert att ingen obehörig kan ta sig in. Kassaskåp byggs i syfte att ingen ska kunna komma åt innehållet och det är samma sak när det gäller kassavalven på stora banker. Har man något man vill beskydda så ser man till att det är säkert nog att motstå alla försök att komma åt det. Det finns en del ställen i världen där man lagrar känslig information och ting som ingen får komma åt, detta är också de ställen med den absolut högsta säkerhet man kan finna i världen.

Vapen och murar

Fort Knox är en omöjlig plats att ta sig in på, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att man här lagrar den amerikanska guldreserven. Rykten går också om att byggnaden innehåller historiskt viktiga prylar och texter så som Declaration of Independence och ”magna carta”. Planerar man att ens försöka göra inbrott här bör man förmodligen lägga ner de tankarna på en gång. För det första måste man lyckas passera en tjock granitmur som står som förste beskyddare, lyckas man ta sig förbi denna väntar sedan en hel del tungt beväpnade vakter. Skulle man på något mirakulöst sätt överleva detta väntar sedan den omöjliga uppgiften att ta sig förbi den 22 ton tunga valvförren. Som vilken annan dörr som helst har denna ett lås, men detta vanligt är det sista ordet som beskriver detta. Till den invecklade grad detta lås är utformat krävs det 10 personer för att överhuvudtaget lyckas låsa upp det.

Inte en människa

Nog för att Fort Knox förvarar hela guldreservlagret, men det finns ett annat ställe om innehåller mer än så. Federal Reserve Bank ligger i New York och här kan man hitta guldreserver för mer än bara ett land. Tack vare en säkerhet som är högre än den på Fort Knox och känd i hela världen, så vågar andra länder låta sina reserver förvaras här. I själva valvet får inga människor vistas, inte ens den anställda personalen har tillåtelse att gå in här. Alla insättningar och uttag sker med hjälp av automatiserade robotar som är väl programmerade för att kunna klara av sin uppgift. Vill man ge sig på ett försök att ta sig in här får man först och främst försöka ta sig förbi de skräckinjagande vakter som är anställda för att beskydda, dessa är i stil med Jason Bourne och ingen av dem är villig att släppa genom ovälkomna gäster. Med tanke på hur mycket planering, efterforskning och förberedelse det krävs för att ta sig in i en vanlig bank så kan man förstå hur otroligt onödigt en tanke på att bryta sig in här är.

Related Post