Udda skyddade platser

Fångar som hålls instängda, statshemligheter som skyddas mot nyfikna ögon och guld i säkert förvar, ja allt detta kräver en hel del säkerhet. Men det finns något som kanske inte är det första man tänker på när det kommer till ställen som behöver bra övervakning. I Derbyshire, England ligger Bold Lane Car Park, ett garage där en bilstöld är omöjlig. Här kan man finna både lyxiga bilar och mindre lyxiga bilar, tack vare det övervakningssystem garaget erbjuder är det ett populärt garade där många vill parkera, framför allt de med en lite dyrare bil. För att ta sig in i detta garage behöver man, som i de flesta andra garage, ha en giltig biljett, men skillnaden här är att biljetten måste visa en exakt angiven parkeringsruta där du ska parkera. När man väl har parkerat i sin ruta aktiveras rörelsedetektorer och en del andra alarmsystem som hålls hemliga, skulle något larm gå så låses hela byggnaden. Ingen kommer då varken in eller ut och vakter tar sig en noggrann titt för att se vad som hänt, först när dessa ger ett grönt ljus är det okej att låsa upp igen och släppa in och ut fordon. Parkerar man här kan man vara säker på att ha sin bil kvar när man väl återvänder.

Svensk säkerhet

En hel del platser runt om i världen är hårt bevakade, men vi har inte nämnt någon i Sverige förrän nu. Långt ner under Stockholms gator kan man hitta en före detta bunker som byggdes för att förvara kärnvapen, idag är finns det dock inga spår av kärnvapen. Istället används detta nu som ett datacenter och är något som illa kvickt skulle stängas ner om den amerikanska staten fick välja, detta datacenter drivs nämligen av Bahnhof och är hem till stora servrar. Den anledning amerikanska staten vill komma åt detta är på grund av att WikiLeaks har sina servrar här, och så länge dessa servrar är igång så finns WikiLeaks tillgängligt för allmänheten och reta gallfeber på amerikanerna.

Kraftfull back-up

För att lyckas stänga ner dessa servrar måste man till en början ta sig genom den 40 centimeter tjocka säkerhetsdörren som skyddar stället, denna kräver accesskort som endast ett fåtal i personalen får. Att komma in i den 1200 kvm stora lokalen är alltså inte en enkel uppgift, skulle det dessutom hända något så elen försvinner finns ett fantastiskt back-up system, två dieselmotorer som ursprungligen byggdes för tyska ubåtar står redo att ta över. Dessa producerar vardera 1,5 Megawatt och räcker gott och väl för att hålla det igång. Här nere jobbar endast 15 anställda och man har monterat in ljus som simulerar dagsljus med tanke på hur långt ner bunkern ligger, detta tillsammans med konstgjorda vattenfall och mängder av gröna växter gör det till en trivsam arbetsplats. Det vore inte helt fel om man själv kunde ha det på kontoret, växter brukar visserligen vara en standard men ett vattenfall är minst sagt en ovanlig ingrediens när det kommer till kontorslandskap. Det är mer vanligt med vita väggar och någon trist tavla.

Related Post