Träna självförsvar

I dagens samhälle är det alltfler som blir utsatta för överfall av olika typer, våldtäkt, rån, misshandel. Oftast går förövaren på någon de anser är svagare och som de känner att de kan övermanna. Men om man har några tekniker i bakhuvudet kan det bli en bättre utgång för offret.

Träna självförsvar

Varför ska man träna självförsvar?

När man hamnar i situationer där man känner sig hotad, till exempel vid våldtäkt, så är det lätt att man låser sig. Man fryser när man känner att man inte har kontroll över situationen. Men om man lär sig olika sätt att kunna försvara sig på så kan det hjälpa att klara sig undan. Man behöver inte vara i toppform för att lära sig självförsvar, det är inte det som är syftet. Syftet är att man ska kunna ta sig ifrån en situation på bästa sätt med så få skador som möjligt.

Olika sorters självförsvarstekniker

Det finns särskilda självförsvarskurser som man kan gå där man lär sig hur man bland annat kan ta sig ur grepp och blockera. En sådan kurs finns på bland annat Självförsvarsskolan där det finns olika program man kan välja. Självförsvar för kvinnor men det finns också ett program för de som redan har blivit utsatta. Man kan också träna kampsporter som hjälper till att ge en knep för hur man ska undkomma på bästa sätt. Ninjutsu är en av dessa, den handlar inte om styrka och aggression utan om få fram sin inre krigare. Den fokuserar på människans möjligheter men även dess begränsningar. Man kan även träna Krav Maga, som fokuserar på självförsvar och närkamper. Man arbetar inte enbart med det fysiska utan även med psyket tillsammans med olika tekniker. Detta för man utöva i verklighetssimulerade situationer, så man vet exakt hur man kan göra om man hamnar i klorna på en förövare. Wing Tsun är en annan som fokuserar på självförsvar och det passar alla. Det krävs inga stora muskelstyrkor utan man använder motståndarens styrka mot den själv. Istället för egen muskelstyrka så använder man sig av tekniker som ska ge styrka och snabbhet.

Sikta in sig på särskilda kroppsdelar

När man får lära sig självförsvar så får man veta vilka kroppsdelar som man ska sikta in sig på för att försvaga den som överfaller. De som man bör sikta in sig på först och främst är ögon, strupen, knäna och testiklarna/penis. Dessa kroppsdelar ger väldig smärta och i några av fallen kan förövaren svimma av och man har en chans att fly.

Sikta in sig på särskilda kroppsdelar

Det är viktigt att veta att man bara använder så mycket våld och försvar som situationen kräver. När man handlar i självförsvar så är det under nödvärnslagen man agerar efter. Man får försvara sig men inte mer än nödvändigt. Man ska kunna rättfärdiga sitt handlande. Många kan vara oroliga att om man försvarar sig så är det en själv som blir åtalad eller får de största konsekvenserna. Men man är värd att kämpa för och det är de tankarna man måste ha. Våga agera.

Related Post