Tips för en säkrare bil

Vid bilkörning vill man att det ska vara så säkert som möjligt för att undvika olyckor. En bra start är att se över bilen invändigt, det ska absolut inte finnas några lösa föremål som kan flyga vid en kraftig inbromsning. Har man otur kan man då få något rakt i ögat eller huvudet och även föremål som är väldigt lätt kan bli farlig i en sån situation som exempelvis bågen på solglasögon.

Har man en bakåtvänd bilbarnstol i bilen är det viktigt och se till att airbagen inte är aktiverad. Skulle den lösas ut är risken större att den kväver barnet än att den gör någon som helst nytta. Utvändigt är det viktigt och alltid se till så att alla lampor på bilen fungerar som de ska. Utan belysning riskerar man att andra trafikanter inte upptäcker bilen i tid eller inte uppfattar att man ska svänga. Har man inte korrekt belysning riskerar man dessutom att få böter om polisen stoppar en.

Bra däck med fint mönster är lika viktigt oavsett om det är vinter- eller sommardäck. På vintern vill man undvika att riskera halka och sommartid vill man slippa vattenplaning och liknande. Det finns lagar kring vilket mönsterdjup däck ska ha av en anledning, vilket är väldigt viktigt att ta hänsyn till. Däcken ska inte heller vara väldigt torr utan mjuk i gummit för att greppa på bästa sätt. Att kunna se ut genom vindrutan är också väldigt bra ur säkerhetssynpunkt. Är vindrutan väldigt sliten med stenskott är det bra och byta. Det är ofta något som helt eller delvis kan gå på försäkringen om man har halv- eller helförsäkring. Använd alltid fräscha vindrutetorkare som gör att vatten effektivt transporteras bort från rutan vid regn.

Välja rätt bil

Välja rätt bil

När det är dags och köpa bil kan det alltid vara lite svårt att veta vad för modell som man ska välja. Här är det viktigt att helt och hållet utgå från sig själv och sina egna behov. Det finns de som gärna vill ha en rolig bil att köra, det är viktigare hur många hästar som finns under huven än hur mycket som går in i bagageluckan. Är man en större familj kan utrymme i bilen vara det som är absolut viktigast. Det kan handla om att det ska finnas många sittplatser i bilen eller att det enkelt går att packa in mycket som ska med, allt från ryggsäckar till matkassar.

Pendlar man över tid kan ett annat önskemål vara en bil som är väldigt bränslesnål eller på annat sätt går billigt. Kanske en elbil då är ett alternativ eller någon form av hybrid som går på både bränsle och el. Vill man ha hjälp att hitta rätt kan man alltid besöka en bilhandlare och diskutera vidare för att iallafall få en del idéer och information kring saker man inte tänkt på. Innan köp av en bil kan kostnader runt omkring den vara bra att kolla upp. Vad en försäkring kostar och vad skatten ligger på är två såna saker.

Related Post