Stilfull säkerhet

Omvärlden blir mer och mer medveten om de risker som finns ute i världen och man blir medveten om hur viktigt det är med säkerheten för den enskilda personen, detta gäller framförallt när det kommer till det egna hemmet. Larm, kameror, dolt förvaringsutrymme, portkoder och liknande är vanligt som säkerhet i hemmet, men detta räcker inte längre för en del. Rika eller kända människor går så långt dom att skaffa så kallade panic rooms, ett säkerhetsutrymme i bostaden dit de kan fly i panik. Utrymmen ger ägaren en stor säkerhet då rummen i stort sett är omöjliga att ta sig in i om man är på utsidan, de är förstärkta med extra tjock betong, stål och andra material som gör det näst intill omöjligt att bryta sig in i. Inne i dessa rum ser man till att ha förnödenheter så man klarar sig om det allra värsta scenario skulle uppstå och man måste stanna kvar där inne en längre period, dessutom har man oftast byggt in ett eget ventilationssystem, en separat telefonlinje  och en internetuppkoppling. Något annat som ofta installeras är säkerhetskameror runt om i bostaden så man kan hålla koll på vad som sker utanför under tiden man själv sitter i säkerhet, det kan vara en viktig komponent för att veta när det är säkert att kliva ut från säkerhetsrummet igen.

Förnödenheter och teknik

Detta är kanske någonting man först och främst ser byggas i USA, de snuskigt rika amerikanerna lägger ner hundratusentals dollar på att bygga sina personliga bunkrar som en säkerhetsplats. Man spar inte in på krutet när det kommer till den personliga säkerheten och det har de amerikanska företagen koll på. Under 2012 byggdes tillexempel ett hus i det exklusiva Indian Creek området som ligger i Miami, Florida. Här lät ägaren av huset bygga ett panic room vilket han sedan valde att inreda med en egen generator, ett ventilationssystem som är separat från det övriga huset, en vinkällare, förnödenheter så två personer skulle kunna klara sig under två månader utan att komma ut, modern teknik med mjukvara för ansiktsigenkänning och dessutom ett infrarött övervakningssystem. Med ett sådant säkerhets rum är det inte så konstigt att man vid försäljningen faktiskt fick så mycket som $47 miljoner, en prislapp som var den absolut högsta i det området någonsin.

Syns på vita duken

Vid försäljningen var dock rummet oanvänt, ägaren som lät bygga det hade aldrig utsatts för en situation som gjort att han var tvungen att använda det. Detta kan göra att rummet ses som bortkastade pengar, lite som försäkringar man betalar för men aldrig behöver använda. Kommer den där dagen då man behöver rymma iväg till ett sådant rum, står man då utan vet man inte alls vad som kan ske, men har man det där rummet så känns det värt varenda krona man lagt ut när man räddat både sig själv och sin familj undan fara och eventuell skada. Namnet panic room har dessutom använts i en film där Judie Foster, som spelar huvudrollen i När lammen tystnar, får söka skydd i husets panic room. I filmen The Mechanic Resurrection kan man dessutom se Tommy Lee Jones söka skydd i ett panic room för att hålla sig säker från det hot Jason Stathams rollfigur.

Related Post