Självförsvarsvapen i Sverige

0 Comments 12:30 e m
Självförsvarsvapen i Sverige

I Sverige finns det vissa regler och lagar på vad man får ta till när man blir utsatt för våld. Självklart får man försvara sig, men man får inte ta till vilket vapen som helst. De vapnen som är tillåtna är självförsvarsspray, samt egna typer av vapen så som nycklar eller paraply. Kniv samt pistoler av olika slag är strikt förbjudet. Man kan även använda sig av sin egen kropp, det vill säga slag och sparkar till dess att man kommer ifrån gärningsmannen. Man får dock inte fortsätta slå om man har möjlighet att ta sig därifrån. Men om man känner sig hotad eller om man blir utsatt för ett brott får man givetvis försöka försvara sig tills man kommit undan och kan tillkalla polis.

Självförsvarsspray

I Sverige är det heller inte lagligt att använda sig av pepparspray vid självförsvar, utan det finns andra sprayer som är godkända till det. De kallas för självförsvarssprayer. Många blandar ihop dessa med pepparspray, men det är alltså inte lagligt att använda pepparspray. De självförsvarssprayer som är lagliga har en symbol som visar på att de är godkända att använda till självförsvar. Skillnaden på pepparspray och självförsvarsspray är att en självförsvarsspray förblindar angriparen en stund så att man har chans att fly, alternativt tillkalla polis, medan pepparspray kan ge permanenta skador. Det finns två olika typer av självförsvarssprayer som är tillåtna, ena är med färg i. Detta är bra om angriparen springer i väg, eftersom man ofta kan se färgspår efter denne. Annars finns det en som är utan färg, men den fungerar lika effektivt som den med färg. Man kan hitta självförsvarssprayer på olika sidor på nätet.

Självförsvarsspray
Självförsvarsspray

Förbjudet att använda alla typer av knivar och pistoler

I Sverige är det totalt förbjudet att använda knivar och/eller pistoler, trots att man agerar i självförsvar. Om man använder sig av dessa vapen finns det en risk att man själv blir dömd i stället. Det är därför viktigt att man inte brukar sådana sorts vapen även om man blir utsatt för våld. Det man i stället kan använda om man inte har en självförsvarsspray är till exempel något vasst, så som nycklar, eller en nagelfil. Dessa ”vapen” är tillåtna att använda vid självförsvar, men endast till dess att man kan ta sig i säkerhet, alternativt tillkalla polis. Det kan låta konstigt, men med knivar, samt pistoler kan man göra någon riktigt illa och det kan till och med leda till död. Det är därför det inte är tillåtet att bruka sådana vapen i Sverige.

Använd kroppen

Har man varken självförsvarsspray eller nycklar, så kan man använda sig av sin kropp, man kan både sparka och riva tills man kan ta sig därifrån, men man får komma ihåg att man inte får fortsätta att slå om man har möjlighet att ta sig därifrån. Det finns många självförsvarskurser som man kan gå om man vill lära sig mer om självförsvar och hur man kan skydda sig om man blir angripen. Dessa är att rekommendera i förebyggande syfte, så att man vet hur man ska ta sig loss till exempel om man skulle bli utsatt för något typ av brott.

Related Post