Om japanska svärd

Det finns flera olika typer av japanska svärd, där de två vanligaste svärden är Katana och wakizashi. En katana är ett långsvärd som bärs med eggen uppåt och är minst 60 cm lång men vanligtvis mellan 90 – 120 cm lång och en wakizashi är ett kortsvärd som är högst 60 cm långt. Idag används svärden mest till prydnad att hänga på väggen men även som träningsredskap eller inom vissa kampsporter.

Om japanska svärd

 

Katanan är över 1000 år gammal och är idag väldigt populär i det popkulturella samhället och används flitigt i hollywoodfilmer. Idag är svärden mer känd under namnet samurajsvärd. Den krökta formen på ett katana svärd underlättar när man strider från en hästrygg och minskar även risken för att svärdet skulle fastna. Det finns flera anledningar till varför man bär en katana med eggen uppåt. Dels för att skydda eggen men även för att rörelsen som man använder för att dra ut svärdet ur skidan ska bli det första hugget mot motståndaren. För att säkra sig av att svärdet inte faller ut från skidan brukar man säkra det genom att man binder fast en snodd runt om fästet. Detta gör att man inte kan råka dra ut svärdet men man kan mycket enkelt dra ut det när man behöver.Katanan är en del av två svärdspar som samurajerna använder sig av. Det andra svärdet är ett wakizashi svärd och tillsammans kallas de både svärdsparen för daishõ. Ett wakizahi svärd används som ett sekundärt vapen till katanan. Wakizahi svärdet är väldigt litet och kort vilket gjorde svärdet till ett bra vapen i trånga utrymmen där det blev för trångt att använda ett katana svärd.

Tillverkning av de japanska svärden

De japanska svärden smids av ett japanskt stål som kallas för Tamahagane. Stålet utvinns av sand och har en låg kvalitet på grund av alla dess orenheter. Om stålet hade smids som vanliga svärd görs hade det japanska katana svärdet blivit mer ojämnt och odugligt. För att få bort alla orenheter från stålet använder man sig av en metod som heter demaskera. Metoden innebär att man viker stålet över det flera gånger och på så vis driver man ut orenheterna ifrån stålet och jämnas även ut kolhalten i stålet.  Enligt tradition viker man stålet till en katana 16 gånger, vilket resulterar i cirka 65 536 lager av stål. Klingan till ett katana svärd tillverkas i flera delar med olika stålblandningar. De olika delarna härdas sedan i olika segheter och hårdheter innan man till sist smider ihop alla delar. Det är därför inte helt ovanligt att ett katana svärd kan bestå av upp till sju olika delar innan man smider ihop dem. Katana svärden har även en väldigt unik härdningsprocess. Härdningsprocessen går ut på att man täcker över större delen katanan med en särskild lera. Leran fördelar man med olika tjockt lager över klingan. Därefter hettas katanan upp och sänks sedan ner i vatten. De delar med tunnare lager av lera kyls ner snabbare och härdas därför snabbare än de andra delarna. Detta gjorde att man kunde arbeta hårdare med klingan, vilket resulterade att svärdet blev både tåligt och vasst.

Tillverkning av de japanska svärden

 

 

Related Post

LuftvapenLuftvapen

Att skjuta finner många roligt, utmanande och spännande. Luftvapen är perfekt för den som vill träna och tävla på sitt sikte i realistiska miljöer. Luftvapen likna till stor del riktiga