Ofrivilligt tillfångatagen

Kidnappning är något som de flesta föräldrar är rädda för, man kan aldrig riktigt släppa tanken på att någon kan komma och röva bort ens lilla hjärta från en och ser alltid till att hålla ordentlig koll på allt som sker runt omkring en hela tiden. Även kidnappning av rika eller kända människor i syfte för lösensumma förekommer, även om det inte ät jätte vanligt i Sverige så har det förekommit en del fall. Hade man haft ett panic room, som vi pratade om i förra artikeln, så hade kanske dessa fall kunnat undvikas.

Frihetsberövning

Erik Westerberg var en av dessa kidnappningsoffer, som son till en svensk miljonär kan man förstå varför någon väljer just honom som offer när det kommer till kidnappning. Det var hemma i hans bostad på Östermalm i Stockholm som det hela skedde, kidnapparna tog sig in och förde sedan med sig Erik under våld. Man tog med honom ut på Värmdö där han fick sitta i 5 hela dagar innan de pappan betalade ut hela 12 miljoner kronor i lösensumma, dessa pengar var dock ingenting som kidnapparna skulle kunna njuta av utan strax efter de betalats ut så kunde polisen gripa förövarna. Dt kan låta elakt att låta sin son vänta i flera dagar innan man betalade, men förmodligen gick polisen genom alla olika sätt de skulle kunna få tag på förövarna utan att en överföring skulle behövas. Ett gripande i ett gisslan drama är alltid riskabelt då man inte vet vad förövarna är kapabla till.

Stor lösensumma

År 2005 skedde det förmodligen mest kända kidnappningsfall i vår historia, Siba direktören Fabian Bengtsson blev kidnappad av två män. Dessa höll honom fången i 17 dagar under tiden som förövarna försökte pressa på för en lösensumma och det var inte lite pengar som dessa begärde, för frisläppningen av Fabian Bengtsson krävde man 5 miljoner euro tillsammans med fem miljoner svenska kronor. Polisen kunde precis som i fallet med Westerberg gripa förövarna, tre personer dömdes till fängelse till följd av det människorov kidnappningen på Bengtsson innebar tillsammans med försök till utpressning.

Teknikens räddning

I en annan rik svensk familj har det också förekommit ett kidnappningsdrama, denna gång var det en familj som skaffat sitt kapital inom fastighetsbranschen. Straxt efter jul år 2011 rövade en man och en kvinna bort Alexander Åhman mot sin vilja, man hoppades kunna ordna fram lite snabba pengar från familjen eftersom de båda hade svåra spelskulder som behövde betalas. Detta gick inte riktigt som planerat, istället för att skaffa snabba pengar så kunde förövarna gripas strax efter det att dådet utförts. Tack vare den navigationsutrustning som fanns i bilen man använde sig av vid kidnappningen så kunde polisen spåra de ställen man kört till och på så sätt finna den plats där Åhman hölls fånge.

Vid sådana tillfällen är man mer än glad över teknikens utveckling och möjligheten att snabbt kunna spåra upp det man behöver komma åt, i en del fall kan detta innebära att man hinner rädda ett liv som annars skulle ha gått förlorat och vid just de tillfällen är man extra tacksam.

Related Post