Luftvapen

Att skjuta finner många roligt, utmanande och spännande. Luftvapen är perfekt för den som vill träna och tävla på sitt sikte i realistiska miljöer. Luftvapen likna till stor del riktiga vapen. De är både liknande i utseendet och i vilka typer av pistoler och gevär det finns att tillgå. Men luftvapen drivs i regel av lufttryck. Kulorna som avlossas är för det mesta diabolokulor eller stålrundkulor. När det första luftvapnet uppfanns är lite osäker, men man tror att det var någon gång mellan början av 1400-talet och mitten av 1500-talet i Tyskland.


Luftvapen

När man talar om luftvapen brukar man oftast syfta till luftpistoler och luftgevär. Inom dessa två huvudkategorier finns det flera olika typer av vapen, oftast baserat på hur det drivs. För att veta vilket vapen som passar bäst är det bra att ha koll på vilka sorter de finns och vad som skiljer dem åt. Fjäderdrivna luftvapen är den vanligaste sorten. De laddas manuellt med hjälp ens egen kraft och kan ge hög fysisk träning. Dessa vapen är praktiska, eftersom man i princip bara behöver ammunition i och med att det är fullständigt mekaniska vapen. Fjäderdrivna luftvapen går att köpa med sidospänne, underspänne eller brytpipa. En del tycker att det är lite meckigt med att hela tiden behöva ladda om med sin egen muskelkraft efter varje skott man avlossat. Dessutom blir mekaniken, särskilt fjädern slapp med tiden vilket påverkar utgångshastigheten negativt.

Kolsyredrivna luftvapen

Då kan i stället ett kolsyredrivet luftvapen kanske vara rätt. Dessa både drivs och laddas (för det mesta) med engångspatroner som är fyllda med kolsyra. Kolsyredrivna luftvapen är enkla och smidiga. Det går snabbt och enkelt att ladda om. Snabbheten ligger bland annat i att det oftast är magasin som man laddar med. Problemet som många ser med detta vapen är att det är känsligt för låga temperaturer. Kolsyran blir segare och utgångshastigheten eller effekten blir negativt påverkad. Då kanske pneumatiska och tryckluftsdrivna luftvapen – även kallade PCP (Pre-Charge Pneumatic ) vara det man ska välja i stället. Förenklat fungerar de ungefär på samma sätt som kolsyredrivna luftvapen men de har högre tryck. Pneumatiska, tryckluftsdrivna luftvapen brukar man dela in i två kategorier. Antingen är de pumpvapen som måste laddas om efter varje skott, eller så är de PCP-vapen även kallat reservoargevär som kan avlossa flera skott i följd eftersom de har en luftbehållare som är fylld med hoptryckt luft. Vilket tryck man vill ha beror lite på hur mycket man är villiga att betala när man köper sitt pneumatiska luftvapen. Det finns allt mellan 70 till 300 Bar. Dessa är till skillnad från kolsyredrivna luftvapen inte alls känsliga för olika temperaturer. Dessutom går det knappast att klaga på precisionen och hastigheten. Har man dock inte tillgång till pump eller hoptryckt luft går vapnen av denna sort inte att använda.

Pumpvapen

Sist men inte minst så finns pumpvapen. Precis som sorten som beskriv här ovan är det lufttrycksdrivna, men de kräver att man pumpar efter varje skott. Denna pump är integrerad i vapnet och finns att få med antingen multipump eller singelpump. För att få köpa och använda ett luftvapen på egen hand krävs det att vapnet först och främst är licensfritt och sedan att man är myndig. För att luftvapnet ska räknas som licensfritt får det maximal ha 10 Joule som anslagsenergi.

Pumpvapen

Related Post