Håll dig säker online

Säkerhet är något som finns inom alla områden, det vare sig det handlar om att skydda sig privat eller om det gäller ett företags säkerhet så finns det alltid någonting man kan göra. I det egna hemmet finns det allt från ett vanligt hemlarm till det lite mer extrema säkerhetsrummet. Som ett företag kan man behöva säkerhet för både lokalerna och personalen, beroendes på vilken typ av arbete det är. Säkerhetsutrustning så som linor och skyddskläder kan vara vardag för en del arbetare, lastbilschaufförer och andra yrkeschaufförer kan behöva blåsa i en alkoholmätare för att fordonet överhuvudtaget ska starta. Ja oavsett vilken bransch man arbetar inom så finns det säkerhetsföreskrifter som måste följas.

Övervakning

Säkerhet är något Men detta gäller inte bara rent fysiska yrken och saker, även livet online behöver en sorts säkerhet för både teknik och en själv. En av de trender som har setts är hur NSA´s spioneri har spridit sig, fler och fler vanliga människor vill veta hur eller om de kan skydda sig själva för övervakningen online, frågan är bara vart man ska börja. Har man blivit som person blivit måltavla av en stark intelligent byrå som NSA är det väldigt svårt att försvara sig själv. Men det finns även något goda nyheter, om man så kan kalla det goda, mycket av det som NSA gör är en massövervakning på alla. Men följer man bara några få steg så kan man få övervakning som denna väldigt dyr och svår mot inte bara en själv, utan även mot alla andra.

Kryptera det du kan

Även om kryptering inte är det absolut bästa att gå på så finns det fortfarande fördelar med detta, det anser i alla fall de som har sett dokument från NSA. Den allra bästa vän man kan ha är öppna system som inte delar ens hemliga nyckel med andra, är öppna för säkerhetsexperter och krypterar data hela vägen från den ena änden av en konversation till den andra. Det allra enklaste verktyg som kan åstadkomma detta är Off-the-record (OTR) messaging, något som ger krypteringsmöjligheter till direktmeddelande klienter. Man kan dessutom använda det på redan existerande tjänster så som Google Hangout och Facebook chatten.

ÖvervakningÄven om man inte har möjlighet till en kryptering som sträcker sig från sida till sida så kan man fortfarande kryptera en hel del av den trafik man skapar på internet. Använder man EFF´s HTTPS Everywhere browser tillägg för Chrome eller Firefox, så kan man maximera den mängd data som man skyddar genom att tvinga sajter att kryptera websidor så fort dt är möjligt. Använd ett virtuellt privat nätverk (VPN) då du är på ett nätverk som du inte litar på, tillexempel ett cyberkafé.

Skydd för all teknik

De senaste versionerna av Windown, Mac, iOS och Android har alla sina egna sätt att kryptera ditt lokala utrymme, så se till att sätta igång det. Utan detta kan vem som helst med några fysiska minuter få tillgång till din dator, surfplatta eller smartphone och har på så sätt möjlighet att kopiera innehållet, detta även om de inte har ditt lösenord.

Dagens lösenord måste dock vara löjligt långa för att kunna garantera någon form av säkerhet överhuvudtaget när det kommer till cackers, detta inkluderar de lösenord man har till e-mailkonton och för att låsa upp teknik samt till andra webbtjänster. Men frågan blir då hur man ska kunna ha möjlighet att memorera alla lösenord om man inte får återanvända dem eller ha korta. Det är till och med säkrare att skriva ner dem och ha dem i plånboken än det är att återanvända samma korta lösenord som man haft tidigare, man vet trots allt när plånboken blir stulen och kan då enkelt gå in och byta dem igen.

Privata hackers

Privata hackers

Men oftast är det så att man ändå behåller samma lösenord och bara ändrar en eller två tecken i det, just för att man föreställer sig att det är säkrare att inte ha det uppskrivet någonstans. Jag själv tänker som så att jag inte vill ge någon enkel tillgång till mina privata konton där det faktiskt finns känslig information att komma åt som tillexempel Instagram eller andra sociala medier, eller på sajter där man faktiskt har pengar så som Paypal eller på mina spelkonton så som Pokerstars Casino, men när jag spelar här känner jag mig ändå ganska säker på att inte bli av med något. Dock kan man verkligen aldrig vara helt säker på internet, det finns alltid en liten risk att någon tar sig in på ens konton och det är ingenting man vill. Dock är det inte bara välkända aktörer så som NSA som övervakar än, även en del alldeles för smarta privatpersoner som är bra på att hacka sig in på konton hos olika människor. Men det är kanske dessa människor man faktiskt vill skydda sig mot, tack vare dessa tips här uppe och mycket andra så kan man ändå skydda sig mot dessa också och fortsätta chatta och spela så skyddad man kan.

Related Post