Grundläggande självförsvar – del 1

Skulle du klara av att försvara dig själv och dina nära och kära om någon fysiskt skulle attackera er? Det är en fråga de flesta av oss inte vill tänka på, men tyvärr är våld ett faktum i livet. Men tacksamt nog finns det sätts som man kan försvara sig själv på, oavsett hur stor man är, om man har någon tidigare träning bakom sig, oberoendes på styrka. Det finns ett antal metoder och tekniker man kan lära sig och ha till användning om en sådan situation mot förmodan skulle uppstå.

Förberedelser minskar risken

Först och främst bör man komma ihåg att förberedelser är den bästa typen av självförsvar. Förövare letar efter intet ont anande sårbara offer, oavsett vilka avsikter de har. Därför bör man följa några generella tips för att hålla sig så säker som möjligt, bland annat bör man vara medveten om sin omgivning. Man bör endast promenera och parkera i väl upplysta områden, man bör också hålla nycklarna i handen när man närmar sig sin dörr eller sin bil. Man bör också variera vägen man tar och den tid det tar att komma dit för att se till så ingen kan planlägga din aktivitet.

Ord kan hjälpa

Förutom att undvika konfrontation, kan man desarmera en situation, alltså prata någon från ett fysiskt angrepp, eller ta sig därifrån genom att räcka över sin plånbok, handväska eller vad de än kan tänkas vilja så gör det. Det är bättre att ge dem dina pengar än att bli nedslagen, ingenting du äger är ju faktiskt värt mer än ditt eget liv eller din hälsa. Om våld dock skulle vara oundvikligt så behöver man i förhand veta hur man slår tillbaka effektivt. Kan man göra detta så är det möjligt att försvara sig även mot någon som är större och starkare än en själv, så vi ska gå genom några grundläggande tekniker som kan hjälpa till.

Skrik så högt du kan

Så snart attackeraren rör dig eller det står klart att du inte kan fly från situationen bör du högt skrika ”NEJ!” och putta tillbaka på henne/honom. Detta gör två saker: du signalerar efter hjälp och det låter attackeraren veta att du inte är ett lätt offer. Även om detta kanske inte avråder alla förövare så är metoden att låta mycket och högt ett sätt att skrämma iväg de som letar efter ett enkelt offer. Många som utför dåd vill bara få det överstökat fort utan att bli upptäckta då kanske de kan vara nervösa och egentligen inte ha tillräckligt mycket mod.

Sikta rätt

Hamnar man i en konfrontation så finns det endast några få sekunder och några få drag man kan testa innan slaget kanske är avgjort. Innan förövaren har fått full kontroll över dig måste du göra allt du kan, samtidigt som du sparar på energin så gott du kan, för att orsaka så mycket skada som möjligt. Här kan man inte vara fin i kanten, det är skada eller bli skadad som gäller. Därför bör man sikta på de delar av kroppen där man lättast kan orsaka som mest skada, näsan, ögonen, öronen, nacken, skrev, knä och ben är de ställen man vill rikta in sig på för att snabbt kunna skada och fly.

Related Post