Berättelsen om MMA

Historien om Mixed Martial Arts (MMA) går tillbaka till olympiska spelen i antikens Grekland. Blandade kampsportsstrider har sitt ursprungi kamp man mot man.

De grekiska konkurrenterna hade bara två regler, man fick inte bitas eller attackera ögonen.

Drabbningarna kallades pankration och var en populär händelse, de tävlande blev hjältar och legender.

Redan de gamla grekerna

Undervisningen i den gamla grekiska pankrationen spred sig till Indien tack vare Alexander den store och hans vana att rekrytera idrottare som soldater tack vare deras styrka och kamp-anda. En buddhistisk munk som reste genom Indien plockade upp bitar av pankration och förde den kunskapen till Kina, där det blev starten av de asiatiska kampsporterna som kung fu, judo och karate.

När människor spred sig till olika länder så tog de med sin stridskonsten och byggde på dem, ofta skapades en ny stil eller typ av kampsport. Till exempel reste en expert i judo världen över och hamnade i Brasilien för att sprida sin lärdom, en handling som födde konsten till brasilianska Jiu-Jitsu.

När kampsport spred sig så kom även tanken på blandade tävlingar. Ofta utmanade en utövare av en typ av kampsport en utövare av en annan typ i tuffa drabbningar. Dessa blandade tävlingar ägde rum över hela världen under flera årtionden, och så småningom blev de enormt populära i USA.

Lära av andra

Deltagare i dessa tävlingar lärde sig samtidigt mer från sina motståndare under en fight och började inse att för att bli välutrustade fighters måste de studera någon kampformsform som de inte redan kunde för att de dem extra chans under en fight.

Till exempel om en kickboxer matchades med en brasiliansk Jiu-Jitsu-utövare så skulle kickboxern inser att han måste bli mer skicklig på försvar, vilket ledde till att han tränade med brasilianska Jiu-Jitsu-fighters för att lära sig mer. Så småningom arrangerades inte längre tävlingar mellan idrottare som fokuserade på en enstaka kampsport utan istället mellan två kampsportsutövare från olika inriktningar.

Precis som vilken sport som helst så kräver MMA speciell utrustning, framförallt för att skydda sig under tuffa

Träningsredskap och skydd

Några av de viktiga redskapen man bör införskaffa om man ska börja träna MMA listas nedan.

Boxarhandskar, behövs för att jobba på jabbar, krokar och uppercuts.

Handwraps är bra för att skydda händerna när du tränar eller tävlar. Huvudskydd måste man har för att skydda skallen mot hårda slag, oavsett om det är träning eller match.

Tandskydd, skyddar dina tänder under träning och macher. Det är bra om man försöker använda det lite under tuffa pass eller löpning, bara för att vänja sig vid att ha det under press.

Speciella MMA-handskar som man måste ha vid tävling. De bör man även ha på sig under en del större träningspass för att bli van vid dem.

Balansboll som du kan träna upp din balans och kontroll på. Även ett hopprep är bra för att kunna använda som uppvärmning före träning. Det kan även användas vid olika övningar.

Kettlebells, ett bra träningsredskap i form av gjutjärnsvikt med handtag. Det är ett favoritverktyg bland MMA-fighters och rätt använt kan man träna upp gym styrka med dem.

Related Post